Magi i bakeriet

Kanelsnurrer, mandelsnurrer, danske snurrer. Om ikke duften gjør deg svimmel, er det i hvert fall vanskelig å velge. Alt ser så godt ut, jo! 

Mikael Lersand (5) har godsakene innen rekkevidde. Foto: Sverre Jarild.

På Hadeland Glassverk står håndverk i sentrum, og ett av disse lukter definitivt bedre enn alle de andre til sammen. Allerede når vi går ut av bilen kjenner vi kanelbolleduften snike seg inn i neseborene, og vi lar den villig guide oss mot det hvite koselige huset med de røde blomstene under vinduene.

Inne i Bakeriet blir vi overveldet, ikke bare av de deilige duftene, men av hele stemningen. Det er koselig, det er lyst og pent, det er blide mennesker over alt, og det er kø foran disken.

Bakeriet på Hadeland Glassverk er håndverk og tradisjon - og ekstra gode boller.
Foto: Sverre Jarild.

Tradisjon

Det er ikke vanskelig å skjønne at brødrene Mikael (5) og Nikolas (8) Lersand fra Nøtterøy har problemer med å velge hva slags bolle de vil ha. Bak glassdisken ligger fristende bakverk med og uten deilig gul krem, hvit glasur, mandler og rosiner.

– Det er tradisjon for oss å ta med gutta hit, sier mormor Ilse Lafton fra Hønefoss. – Det er så trygt og godt for barna å løpe rundt her.

Mikael og Nikolas lander til slutt på en dansk snurr, og de får vi lyst til å vite mer om. Saftige, smakfulle og fristende, rett fra bakeriet bak neste dør.

Bakeriet på Hadeland Glassverk er håndverk og tradisjon - og ekstra gode boller.
Pause: Det er godt å ta seg en hvil i det koselige Bakeriet. Foto: Sverre Jarild.

Her inne er bakermester Geir Antonson i full sving med å trille ut en ny porsjon snurrer. Eller snurre ut, får vi kanskje si. Mens han sjonglerer pizzasnurrer inn og ut av den glovarme bakerovnen, kjevler og triller han boller som om han aldri har gjort annet.

– Jeg kom hit fra Island for fem år siden, og elsker faget mitt, sier Geir.

Han fikk selv bestemme menyen, og satte i gang med å bake ulike typer brød og snurrer, som nå blir revet vekk– nettopp som varmt hvetebrød – med én gang de er ute av ovnen.

Bakeriet på Hadeland Glassverk er håndverk og tradisjon - og ekstra gode boller.
Bakermester Geir er i full gang med Danske snurrer i Bakeriet. Foto: Sverre Jarild.

Populært rugbrød

Hans signaturbrød er Islandsk Rugbrød, inspirert av rugbrødene fra Island som er mørke, søte og med maltsmak.

– I stedet for sukker, bruker jeg tranebær, sier Geir, noe som forklarer den saftige konsistensen og den søtlige smaken brødet får.

Bakeriet på Hadeland Glassverk er håndverk og tradisjon - og ekstra gode boller.
Rett fra ovnen: Et annet populært brød på Bakeriet er Geirs gulrotbrød.

Ideen fikk han på en av sine reiser i Øst-Europa, hvor de bruker mye rosiner og tørket frukt i brødene. I tillegg bruker denne bakermesteren surdeig i alle brødene sine, noe som gjør dem ekstra sunne og gode for fordøyelsen.

Men nå er det altså to brett med danske snurrer som er på vei inn i bakerovnen. Vi kan røpe at de smaker helt fortreffelig, og vil du bake dem selv, får du oppskriften under her.

Danske snurrer

Bruk en oppskrift på boller eller søt gjærbakst du liker, eller finn en på nettet. Når deigen er ferdig eltet og hevet, kjevler du den ut i et rektangel på ca 30 X 30 cm. 

Smør på en blanding av smør, kanel og sukker, men ikke helt ut i kantene. Legg på en tykk stripe med vaniljekrem og dryss rosiner over. Rull deigen stramt sammen og del den i 2 cm tykke stykker. Disse legges på bakebrett og etterheves i ca 30 minutter. Stekes på 200 grader i 14–18 minutter til de er gylne i skorpen. Pynt med melisglasur. 

Bakeriet på Hadeland Glassverk er håndverk og tradisjon - og ekstra gode boller.
Lille Troy Winther (2) koser seg med kokosbolle.