Barnas Hadeland

Et eget vaffelhus, bondegård, lysstøperi, klippeverksted... Så mye moro, men hvor skal man begynne? Her er en guide til barnas Hadeland. 

Lovise Thomassen (6) og lillesøster Iselin synes det er kjempegøy å klappe sauene.
Lovise Thomassen (6) og lillesøster Iselin synes det er kjempegøy å klappe sauene.

Lufta er frisk og himmelen er blå når vi ankommer. Fra tunet føles det som vi har havutsikt siden vi ser rett over til Randsfjorden. En liten strand skimtes der borte. Rundt de koselige bygningene strekker det seg et vakkert parkanlegg akkompagnert av frodige riddersporer og knallgule dagliljer. Flagget vaier i vinden. Fra bakeriet dufter det fristende av kanelboller og mandelsnurrer, og på bordene utenfor nytes det både kaffe og sommersol.

Store uteområder som er veldig gøy å springe rundt på! Foto: Sverre Jarild.

– Hadeland Glassverk er ikke bare et glassverk, det er opplevelsessenter også. Ikke minst for barna, forteller Kari S.Roll-Matthiesen entusiastisk. Hun er administrerende direktør ved Hadeland Glassverk.

I Glasshytta kan du både blåse og sandblåse ditt eget glass. Like ved Honninghuset, der barna kan tappe sin egen honning finnes både en gøyal lekeplass og egen bondegård beregnet på barna.

Lys- og Tinnstøperiet byr på farging av lys, og på Galleriet der «klippekunstner» Karen Bit Vejle stilles ut, kan barna bli med inn og lage egen papirkunst. Bakeriet er en selvsagt favoritt,- her finner du både is og ferskt gjærbakst og mye annet godt. Og ikke minst er Vaffelhuset et spisested som barna elsker. Her serveres prisvinnende vafler, og er faktisk et populært sted å feire bursdag!

Uteområdene er romslige med massevis av grønt gress å turne på, og rett over veien er det til og med badestrand. Snakk om gøy på landet!

Begynn i Glasshytta

I Glasshytta er det en egen stemning. Interiøret er rått og industrielt, og du blir minnet på at dette er et imponerende håndverk. Tenk, glassblåsing har de holdt på med i 254 år her på Hadeland!

Glassblåsing er et kunsthåndverk som går hele 254 år tilbake på Hadeland!

Det gløder i glovarmt glass, og glassblåserne går alle i «uniform»: t-skjorte og shorts! Kjøleanlegget går for fullt, så temperaturen er behagelig. Her kan alle se på glassblåserne trylle frem vakre vaser og glass, og både barn og voksne kan blåse sitt eget glass.

Kari anbefaler deg som reiser med barn å begynne dagen med glassblåsingen.

–  Det tar halvannen time før glasset blir kaldt, opplyser Kari, – så Glasshytta kan være et fint sted å starte.

Søstrene Julia og Milla Gjærløw Gabrielsen fra Hønefoss er på Hadeland med mormor og morfar. De blåser forsiktig som de får beskjed, og det er magisk å se hvordan glasset vokser og blir et lite kunstverk.

– Det ble så fint! sier Milla begeistret. Glassene skal søstrene ha selv, det er de helt bestemt på.

– Jeg gleder meg til å drikke iste av mitt, sier Julia stolt.

Såååå fine! Julia (7) og Milla (10) Gjærløw Gabrielsen beundrer sin egen glasskunst. Foto: Sverre Jarild

Og mens man venter på at glassene kjøles, kan barna for eksempel spise en av de deilige vaflene på Vaffelhuset, gå på oppdagelsesferd på Honninghuset eller leke med dyrene på Barnas Bondegård.

Bondegård og lekeplass

Barnas Bondegård dukker opp, tradisjonen tro, hver sommer på Hadeland Glassverk. Her finner du geiter og sauer du kan klappe. Dyrene liker barna, det er tydelig der de tusler bort for å bli klappet og kost med. Og det er ingen tvil om at barna liker dyrene!

– Det morsomste jeg vet er å mate geitene, smiler Sofie (6).

Sofie Kornelia Trudvang (6) er på besøk sammen med mormor Karin Ervik.

– Hver gang jeg er hos mormor, vil jeg hit, sier Sofie. Geitebukken hun er blitt så glad i, har hun gitt eget navn til og med: Geiti Geitebukk.

Lovise Thomassen (6) er på ferie sammen med lillesøster Iselin (4) hos mormor og morfar som bor like i nærheten. Bondegården er storfavoritt hos søstrene. –  Dyrene er ikke farlige, de er snille, lover Lovise mens hun klapper en snill sau i den myke pelsen.

Ida Nysether Grinde (3) klapper hesten Silja etter rideturen.

Bondegården byr også på hesteridning, en populær aktivitet hos både de minste og de litt større barna. Ida på tre år er akkurat ferdig med sin riderunde. Hun klapper hesten Silja og er ikke det spor redd selv om hesten rager over henne.

Rett ved siden av bondegården ligger den nye populære lekeplassen. Her turnes villig det av mang en ivrig akrobat, og skip o’hoi! Her kan du leke sjørøver også!

Biebesøk

– Etter glasset du har blåst har fått kjølt seg ned, kan du dekorere glasset med vår egen sandblåsemaskin. Det er moro,– og ikke bare for barna, forteller Kari muntert.

Glasset får du med deg med en gang. Da kan du for eksempel ta det med til Honninghuset og fylle på deilig lynghonning, og kanskje lage en lite presang av det?

I Honninghuset dufter det magisk!  Her selges nemlig egenprodusert honning. Men du finner også kjempefine leker, bi-hoteller og andre produkter som duftende såper og deilige kremer basert på honning. Barna kan også studere bienes liv i flere bikuber og leke på lekerommet.

Lysfarging og papirkunst

I lysstøperiet bugner det av lys i alle regnbuens farger. Og ekstra moro for barna er det de kan farge sine egne lys. Lysene er ferdiglagde, så det eneste som gjenstår er å velge sin favorittfarge blant et vell av farger – og dyppe. Det kan være greit å ha med en av de butikkansatte til å hjelpe til både med fargene og dyppingen.

Blått skulle det være, og ikke rosa - som Dennis ved en feil holdt på å velge.

– Jeg holdt på å ta rosa, utbryter Dennis Hvinden (10). Han står foran fargebordet med lyset i hånden.

Rosa var tydeligvis ikke så populært hos den unge gutten. Stearinen ser nemlig ganske mye mørkere ut når den er varm og rennende, så det er lett å ta feil. Men Dennis fikk fargen han helst ville ha: – Blå, sier han glad, – og oransje til mamma.

Og mamma, det er Yvette Hvinden som jobber i Galleriet. Denne sommeren er det danske Karen Bit Vejle som stiller ut sine verk, spennende og morsomme historier møysommelig klippet ut i papir. Selvsagt har barna eget klippeverksted her!

Klipperommet byr på saks, blanke ark,og ark med mønster. Så er det bare å sette i gang!

– De kan enten klippe for frihånd, eller de kan få mønstre å klippe etter, forteller Yvette.

Kanskje kommer barna hjem med både glasskunst og papirkunst etter en dag på Hadeland Glassverk sommer? Det er i hvert fall ingen tvil om at det er gøy på hadelandet, både for store og små!