Design og designere

Design er utvikling og nyskaping. En stadig higen mot et estetisk uttrykk som gjenspeiler den tiden vi lever i. Design er opplevelse, som vi ønsker å dele med deg. Hadeland Glassverks designavdeling har fokus på stadig å designe nye kvalitetsprodukter til konkurransedyktige priser. Samtidig er målet hver gang å tilby kjøperen en unik kunstnerisk opplevelse.

Inspirasjon

Et nytt designprosjekt kan starte med en opplevelse, en idé eller et konkret ønske om å tilby et nytt produkt. Inspirasjonen kan komme fra helt ulike steder: Bøker, samtaler, reiser, billedkunst eller fra naturen. Designere ser det andre ofte ikke ser. De ser det store i det små. I en vannpytt eller i skinnet på en rosin.

Samarbeid i Glasshytta

Glasshytta er Hadeland Glassverks pulserende hjerte. Her sprenger designere og glassblåsere stadig nye grenser sammen. Det som før var umulig blir plutselig mulig. Takket være en felles kjærlighet til den glødende glassmassen. Designeren er dirigenten, glassblåserne er orkesteret. De har respekt for hverandres kompetanse – designeren som formgiveren og glassblåseren som håndverkeren. Først da blir det glasskunst.

Vår sjefsdesigner

Maud Gjeruldsen Bugge er kunstnerisk leder/designsjef ved Hadeland Glassverk og står for all utvikling av nye modeller i Hadeland Glassverks kolleksjon. Hun har også ansvaret for alle spesialdesign- og utsmykningsoppdrag.

Bakgrunn

Maud Gjeruldsen Bugge har vært designer ved Hadeland Glassverk fra 1989 og sjefsdesigner siden 1994. Bugge har hovedfag fra Institutt for Keramikk ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland, og er bl.a. innkjøpt av Kunstindustrimuseet i Oslo, Innkjøpsfondet for norsk kunsthåndverk og Vestlandske Kunstindustrimuseum. Hun ble tildelt Merket for God Design fra Norsk Designråd for vinserien Brillant i 1996. Bugge har utført utsmykningsoppdrag for en rekke bedrifter og i offentlige sammenhenger.

Historiske designere

Et 40-talls designere har de siste 80 årene satt sitt preg på Hadeland Glassverks historie og bidratt til den posisjonen glassverket har i dag.

Overgang til egne designere

I begynnelsen var produksjonen ved Hadeland Glassverk preget av europeisk glasskunst, men i 1920-årene begynte vi å utvikle egne modeller. Det var brukskunstbevegelsen som var drivkraften i denne prosessen, og Hadeland Glassverk var en av pionérene i Norge. Siden vår første brukskunstner, Sverre Pettersen, ble ansatt i 1928, har all utvikling skjedd med egne designere.

Et utvalg designere

I tillegg til Sverre Pettersen og dagens sjefsdesigner, Maud Gjeruldsen Bugge, er det vel spesielt Ståle Kyllingstad, Willy Johansson, Hermann Bongard, Arne Jon Jutrem, Severin Brørby, Benny MOtzfeldt, Edla Freij, Inger Magnus, Gro Bergslien og Lena Hansson som har satt størst preg på utviklingen ved Hadeland Glassverk.

Gjestekunstnere

Gjennom tidene har Hadeland Glassverk hatt gleden av å samarbeide med mange gjestekunstnere. Dette har vært berGjennom tidene har Hadeland Glassverk hatt gleden av å samarbeide med mange gjestekunstnere. Dette har vært berikende for vårt eget designmiljø. Samtidig har det vært et sterkt møte med et annerledes medium for mange av de utenforstående.

Gjestekunstnere

Flere kunstnere, både billedkunstnere og skulptører, synes det er en spennende utfordring å overføre sitt særegne uttrykk på glass. Mange kunstnere har derfor fått dekorere et eget kunstnervinglass i forbindelse med at de har hatt utstillinger i Hadeland Glassverks galleri. Andre kunstnere har designet bruksgjenstander, som har inngått som en del av Hadeland Glassverks kolleksjon for en periode.

Kolleksjonsvarer

For å nevne noen tegnet Ferdinand Finne på 90-tallet et servise med sitronen som motiv. Larsen Cognac og Hadeland Glassverk samarbeidet med kunstneren Kåre Tveter om en egen cognac-serie. Via gravyrteknikk klarte man å gjenskape Tveters spesielle evne til å "gripe lyset".

Glasskunst

Et knippe kunstnere har også utviklet større skulpturer og kunstgjenstander i glass. I 1996 samarbeidet Jacob Weidemann med Hadeland Glassverks egen designer, Arne Jon Jutrem, om å skape et mindre antall skulpturelle fargesprakende glassobjekter. Nico Widerberg har ved flere anledninger 

Fagekspertise

Hadeland Glassverks designmiljø er eksperter på glass og visuell formgivning. I utviklingen av visse produktgrupper kan det i noen tilfeller være nødvendig å knytte til seg fagmiljøer som har spesiell kompetanse på selve funksjonen til et produkt.

Fagkunnskap

For å nevne noen eksempler på et slikt faglig samarbeid, har Hadeland Glassverk samarbeid med blomsterdekoratør Finn Schjöll om å utvikle "verdens beste blomstervase". Etter hvert har samarbeidet utviklet seg til en vaseserie for alle slags blomster; tulipaner, roser, markblomster etc. Vinglasserien Odyssé er likedeles utviklet i samarbeid med to av landets fremste vineksperter. Toralf Bølgen fra Bølgen & Moi er mat- og vinekspert og legen Harald Broch har studert ønologi (vinlære) og er anerkjent for sine kurs om vin. Formen på champagne-, hvit- og rødvinsglassene etc. er nøye planlagt og valgt for å få fram den enkelte vins duft, smak og karakter på best mulig måte.