Meny
MENU

Har glassene hvitt belegg?

Har glassene dine fått et hvitt belegg som kan ligne en hinne med melk?

Det er ikke uvanlig, og her er noen råd for å unngå at det skjer igjen.

  • Glasskorrosjon oppstår fordi glasset blir slitt på glassoverflaten.
  • Det skjer fordi mineraler i selve glasset blir vasket bort.

 

Vil du unngå at glassene blir hvite bør du først og fremst ta dem ut av oppvaskmaskinen med en gang den er ferdig kjørt. Eller du kan åpne døren på oppvaskmaskinen så dampen kommer ut. Korrosjonsprosessen blir fremskyndet av fukt. Sjekk om det er kalkbelegg.

– Glassene kan også korrodere hvis du setter dem inn i skapet opp ned så fukten stenges inne i glasset. Når fukt stenges inne i glasset, kan det skje en kjemisk reaksjon som fører til at bestanddeler i glassoverflaten blir byttet ut med vannmolekyler.

Det er like stor sjanse for at billige som dyre glass kan korrodere. Glass med riper og hakk er mer utsatt for korrosjon. Det samme med tykke glass, og glass som vaskes med temperatur over 55 grader

– Arveglass du er redd for bør vaskes for hånd, og tørkes rett etterpå. Unngå luft tørking. At glassene har hvitt belegg betyr ikke alltid at de har korrodert.

Det hvite belegget kan også være kalk, som kan fjernes med eddik eller sitronsyre. Bland 50 gram sitronsyre i vaskevannet, eller ren eddik.

– Ikke vask med for hardt vann

– Glass er generelt et veldig resistent materiale som tåler kontakt med de fleste kjemikaler, noe som gir glass en rekke anvendelsesområder. Det har derimot dårlig hydrolytisk resistens, det vil si at det ikke tåler fuktighet spesielt godt, sier Malin Skaar, leder av Lilleborg Forbrukerservice.

Hun anbefaler at man ikke bruker for mye oppvaskmiddel, passer på at glassene ikke slår mot hverandre i oppvaskmaskinen og at man ikke vasker med for hardt vann.

Vask glass et par ganger i året uansett om de brukes eller ikke, for det fjerner den alkaliske hinnen som dannes ved kontakt med fuktighet i luften.

Det er essensielt å beskytte glassene mot fuktighet for å unngå glasskorrosjon.

Lokk og korker til glassbeholdere bør ikke skrus på, men oppbevares ved siden av selve beholderen. Glass bør generelt oppbevares så kjølig og tørt som mulig.

 

Behandling:
Glassene må syrevaskes. Behandlingstid minimum 8-10 uker.

Pris pr stk 120,- (Glass)
Pris pr stk 500,- (Vaser /karafler)

Glassene må leveres her i Fabrikkutsalget på Hadeland Glassverk!


Lukk
500 kr igjen til FRI FRAKT!
0 av 500