Duket for matgilde

Smak på ordet: Høvdinghallen. Hylle på hylle er fylt av de deiligste delikatesser. Gjør deg klar til gilde!

Høvdinghallen på Hadeland Glassverk et mekka for matinteresserte. Mathall med øl fra mikrobryggerier.
Gunn-Lene Velta gir gjerne ut smaksprøver til kundene. Foto: Sverre Jarild.

Interessen for norsk lokalprodusert mat og drikke har eksplodert de siste årene. Da du før måtte reise til små eksklusive delikatessebutikker i byen for å få de spesielle smakene, gjerne fra Frankrike, lages de lekreste nisjeprodukter nå rundt omkring i Norge.

Et mikrobryggeri popper opp her, et saftpresseri der. Folk har høner og vaktler i hagen, dyrker urter og grønnsaker i bakgården, fermenterer på kjøkkenbenken, og kortreist mat er blitt et vanlig ord i vokabularet.

Denne interessen for mathåndverk har nå fått sin plass på det tradisjonsrike håndverksenteret Hadeland Glassverk, som åpnet dørene til Høvdinghallen i juni i år. – Vi synes det er gøy å få fram de veldig små nisjeproduktene fra småskalaprodusentene, de du ikke får tak i så mange andre steder, sier matansvarlig Gunn-Lene Velta.

Høvdinghallen på Hadeland Glassverk et mekka for matinteresserte. Mathall med øl fra mikrobryggerier.
Ekte Huldredråper fra Eventyrsmak. Foto: Sverre Jarild 

Full av fristelser

Høvdinghallen er blitt et mekka for alle matinteresserte. Hyllene bugner av glass og flasker i alle størrelser, farger og fasonger. Fylt med fristende innhold som honning og syltetøy, sennep og aioli, saus og suppe, saft og sirup, sjokolade og karameller – bare for å nevne noe.

– Det er tydelig at kundene vil ha de spesielle smakene, sier Gunn-Lene, som gjerne skjærer opp pølser og oster og lar kundene smake seg frem til sine egne favoritter.

På fatet i dag har hun blant annet en svart elgpølse fra Hadeland Viltslakteri, som smaker salt og godt. Og forteller ivrig om en spekepølse fra Heidrun AS, en nisjematbedrift på Tynset i Nord-Østerdalen som videreforedler småfekjøtt ved bruk av lokale råvarer.  

– De lager pølser av geitekje, og får kjeene til gården etter at de ikke lenger kan brukes til melkeproduksjon for de store melkeprodusentene. På denne måten får dyra leve lenger, og kjøttet blir utnyttet lokalt, forteller Gunn-Lene.

Høvdinghallen på Hadeland Glassverk et mekka for matinteresserte. Mathall med øl fra mikrobryggerier.
Elgpølse fra Hadeland Viltslakteri. Foto: Sverre Jarild

– Geniale gaver

Høvdinghallen har også et stort utvalg oster som folk kommer langveisfra for å få tak i.

– Jeg liker godt ostene fra Thorbjørnrud, sier Siri Johnsrud (40), som er på handletur med familien fra Hønefoss. – Dette er et hyggelig sted å handle, vi stikker innom for å kjøpe lokale varer. Og det er genialt hvis jeg trenger noen gaver!

Ysteriet på Thorbjørnrud hotell på Jevnaker har hatt stor suksess med ostene Blå ku og Hadelands-cheddar. 

Høvdinghallen på Hadeland Glassverk et mekka for matinteresserte. Mathall med øl fra mikrobryggerier.
Julie Øyan er ølansvarlig i Høvdinghallen. Foto: Sverre Jarild 

Damer og øl

En annen stor trend i tiden er mikrobryggeriøl, og her vil Høvdinghallen være blant de hippeste utsalgene. Over 30 håndverksbryggerier fra hele landet er representert med over 200 sorter øl!

– Norge er blitt en ølnasjon, sier ølansvarlig Julie Øyan. – Folk er nysgjerrige, vil gjerne utforske nye smaker. Og det er like mange damer som menn som kjøper øl her.

Høvdinghallen er på ballen - de skal i gang med å produsere et eget ølmerke i samarbeid med det lokale Hadeland håndverksbryggeri. De arrangerer ølsmakinger,  og 15. september blir det “Damer og øl”-festival. Hit kommer tre kvinnelige bryggere, og Hilde Hummelvoll – medforfatter av boka “Damer og øl” som kommer i salg i oktober.

Flaskene i hyllene er alle rustikke og trendy i design og etiketter. Men hvilken skal vi velge?

– Jeg liker Raudøl godt, et versjon av trappistøl fra Hubertus, sier Julie, som også anbefaler Gårdsøl, en munchener helles fra Inderøya Gårdsbryggeri. Veranda Weisse fra Sundbytunet er en annen favoritt.

LYS324085_HG_2016_065-lpr

Med ølet i boks setter vi kurs mot utgangen. Må bare ha med litt økologisk håndkjevla rømmebrød fra Hemsedal flatbrødbakeri. Og kanskje et glass med Oldemors sylta rødbeter, eller Chilimarmelade!, fra Hanasand Gård & Kjøkken i Rennesøy. Oj, det rabarbrajordbærsyltetøyet fra Markajentene, det så jammen godt ut…

Vi kikker oss over skulderen i det vi går ut i sola. Hit må vi definitivt komme tilbake!