Hvordan velge rett vinglass?

Hva er egentlig grunnen til at vi bruker spesielle vinglass til vin? Kan vi ikke bare gjøre det enkelt og bruke kjøkkenglassene vi har i skapet?
juni 3, 2019

Selvsagt kan man drikke vin av akkurat det glasset man ønsker å drikke av. Men det er faktisk vitenskapelig bevist at glassets utforming påvirker vår opplevelse av vinens farge, aroma og smak. Glassets form og vinens temperatur påvirker hvordan vinens aroma stiger opp fra glasset og inn i nese og munn. Vi kan derfor med sikkerhet si at for å få den beste vinopplevelsen er valget av rett glass viktig. Men hvilket glass bør man velge til hvilken vin?

 1. DECANTER 210 CL 1-PK
  DECANTER 210 CL 1-PK
  Tilbudspris 349,50 Vanlig pris 699,-
 2. VANNGLASS 39 CL 6-PK
  VANNGLASS 39 CL 6-PK
  Tilbudspris 349,50 Vanlig pris 699,-
 3. COGNAC 24 CL 6-PK
  COGNAC 24 CL 6-PK
  Tilbudspris 449,50 Vanlig pris 899,-
 4. ØLGLASS 50 CL 6-PK 
  ØLGLASS 50 CL 6-PK 
  Tilbudspris 449,50 Vanlig pris 899,-
 5. CAVASKÅL 25 CL 6-PK
  CAVASKÅL 25 CL 6-PK
  Tilbudspris 449,50 Vanlig pris 899,-
 6. CHAMPAGNE 32 CL 6-PK
  CHAMPAGNE 32 CL 6-PK
  Tilbudspris 449,50 Vanlig pris 899,-
 7. RØDVIN 82 CL 6-PK
  RØDVIN 82 CL 6-PK
  Tilbudspris 499,50 Vanlig pris 999,-
 8. HVITVIN 50 CL 6-PK
  HVITVIN 50 CL 6-PK
  Tilbudspris 449,50 Vanlig pris 899,-
 9. ALLROUND 56 CL 6-PK
  ALLROUND 56 CL 6-PK
  Tilbudspris 449,50 Vanlig pris 899,-
 10. ROSÈVIN 50 CL 2-PK
  ROSÈVIN 50 CL 2-PK
  Tilbudspris 199,50 Vanlig pris 399,-
 11. VANNKARAFFEL 1,1L
  VANNKARAFFEL 1,1L
  Tilbudspris 149,50 Vanlig pris 299,-
 12. SHOTGLASS 6 CL 6PK
  SHOTGLASS 6 CL 6PK
  Tilbudspris 249,50 Vanlig pris 499,-

Allroundglass

Mange glassprodusenter tilbyr allroundglass, det gjør også Hadeland Glassverk. Et allroundglass er et glass som kan benyttes til både rødvin og hvitvin.

Allroundglasset vil naturlig nok ikke være tilpasset noen spesiell druetype, men det er utformet på en måte som fremhever egenskapene i de fleste røde og hvite viner på en tilfredsstillende måte.

Allroundglassenes klokke vil være av middels størrelse og høyde, noe som gir vinen rom til å puste godt. Denne glasstypen er et godt alternativ dersom du har begrenset med plass, og det er utmerket som startglass.

Rødvinsglass

Fremheving av en rødvins ulike egenskaper krever glass med en klokke som er stor, bred og relativt høy, men med en smal åpning. Jo bredere klokken er, jo mer luft tilsettes vinen, og jo mer plass får smaksstoffene til å åpnes nede i klokken, mens den smale åpningen holder smaksstoffene «fanget» i glasset. Høyden på klokken regulerer avstanden mellom vinen og din nese og munn, noe som også påvirker din opplevelse av vinen.

En tommelfingerregel er at glass med stor klokke og bred åpning ofte brukes for å fremheve fruktighet i lettere viner, som f.eks rød Burgund og Piemonte-viner.

Glass med bred og høy klokke, derimot, har tradisjonelt vært brukt til store, kraftige viner, som trenger mye luft, som f.eks Bordeaux, Rhône, spanske og amerikanske viner.

Hvitvinsglass

Til hvite viner kan man generelt velge en mindre og slankere klokke. Da aromaene i hvitvin er enklere og mer delikate enn i røde viner, vil en slankere klokke lettere kunne fange og styre aromaene rett opp. Hvitvinsglassets klokke skal fremheve syren i vinen i tillegg til at den bidrar til at vinen holder seg avkjølt. Eksempler på viner som krever denne typen glass er viner med druetypene Riesling og Sauvignon Blanc.

For fyldige, fatlagrede hvitviner kan man med fordel velge et glass med bredere klokke og større åpning, som f.eks et allroundglass. Dette gjelder f.eks for en druetype som Chardonnay.

NB! Vinglass skal alltid holdes i stilken. Holder du et hvitvinsglass i klokken, vil vinen varmes opp raskere.

Glass for champagne og musserende vin

Champagne skal, som hvitvin, holdes avkjølt, og trives derfor best i et mindre glass. Det finnes tre ulike former på champagneglassene fra Hadeland: rette glass, tulipanformede glass og cavaskåler.

Et rett champagneglass er det som holder best på boblene, og styrer smaken rett opp. En enkel musserende vin, f.eks til aperitiff, trives aller best i et rett glass.

tulipanformet champagneglass frigjør mer aroma, samtidig som aromaen fanges i glasset grunnet den innsnevrede åpningen.

Cavaskålen, på sin side, har et retroinspirert uttrykk, og denne glassformen var svært populær på 1950-tallet. Boblene går relativt fort ut, og åpner for de mykere og mer fruktige aromaene.

Rosévinsglass

Foto: Malin Antonsen

Det ideelle rosévinglasset har en relativt liten klokke og en smal åpning. Hensikten med dette er å fremheve fruktighet, noe mange roséviner har mye av.

Vinen har ikke særlig stor boltringsplass nede i klokken, derfor er dette et glass som passer til mindre komplekse viner.

Rosévinsglass passer egentlig ypperlig til alle typer lette og fruktige viner, men fremhever i særklasse friskhet og fruktighet i en rosévin på en svært god måte.

Vinkaraffelen/dekanteren

En karaffel brukes til å «lufte» vinen før servering. Når du lufter vinen vil du oppleve at den blir mer harmonisk og «rund» i aroma og smak.

I motsetning til hva mange tror har ALLE viner godt av å lufte seg. Særlig hvis de er unge og ferske eller fra kartong, men også kraftigere, lagrede og mer komplekse viner har godt av dekantering.

En karaffel vil, med sin store overflate, tilføre mye oksygen til vinen, noe som åpner smak og aroma. Det ser dessuten unektelig mer elegant ut å servere en kartongvin fra karaffel enn rett fra «pappen» på festbordet. Husk også at kartongviner tilsettes mye sulfitt for holdbarhet, og sulfitt kan gi kraftig hodepine dagen derpå. Noe av dette kan «luftes bort» ved dekantering.

Som hovedregel kan man si at jo kraftigere vinen er, jo større bør karaffeloverflaten være. Dette forklarer hvorfor hvitvinskarafler ofte er slankere enn rødvinskarafler. Det finnes også større og mindre overflater på rødvinskarafler, og disse vil egne seg for ulike typer viner.

Vanligvis holder det å lufte vinen i 30 minutter til 1 time, men dette avhenger av druetype.

 

Alle Hadeland Glassverks glasserier er utviklet i samarbeid med vineksperter, med det formål å fremheve vinenes egenskaper på best mulig måte, slik at du får den optimale vinopplevelsen når du nyter din favorittvin i et Hadeland-glass!

La deg inspirere!

© Porsgrunds Porselænsfabrik AS 2018