Venninnebobler: Lær å arrangere boblesmaking!

Bobler og gode venninner er som regel en svært god kombinasjon! Kjenner du forskjell på ulike typer musserende vin? Vet du egentlig hva DU foretrekker? Du trenger ikke være proff for å organisere en smaking hjemme!
juni 3, 2019
1

Mange bruker champagne som fellesbetegnelse, men i realiteten er det kun musserende vin produsert i vindistriktet Champagne i Frankrike som lovlig kan kalles champagne. Alle øvrige sorter kalles musserende vin, med mindre de har egne betegnelser, som for eksempel Prosecco (Italia), Cava (Spania), Crémant (Frankrike utenom Champagne) og lignende. Det finnes utallige varianter spennende musserende vin fra mange steder i verden!

En veldig god måte å bli kjent med ulike varianter på, er å smake forskjellige typer musserende samtidig. Og hvorfor ikke også gjøre venninnekvelden både hyggelig og lærerik?

Til boblesmakingen trenger du:

  • 6 ulike typer musserende vin (1 flaske holder til 12 personer). Typer vin er foreslått under. Skriv ned på en lapp og spør betjeningen på polet, om du er usikker.
  • Minimum 2 glass per person (Bruk gjerne tuplipanformede glass eller allroundglass/hvitvinsglass med større klokke og smalere åpning, som kan være bedre smakeglass, da det er lettere å kjenne aroma i et glass med større åpning) NB! Det er viktig å bruke samme type glass på alle vinene, for å kunne sammenligne.
  • Gjerne 1-2 karafler/dekantere
  • Gode venner eller venninner!

Riktige glass:

  1. LINOSA KARAFFEL
    LINOSA KARAFFEL
    Tilbudspris 259,60 Vanlig pris 649,-
  2. VANNGLASS 39 CL 6-PK
    VANNGLASS 39 CL 6-PK
    Tilbudspris 399,50 Vanlig pris 799,-
  3. CHAMPAGNE 32 CL 6-PK
    CHAMPAGNE 32 CL 6-PK
    Tilbudspris 499,50 Vanlig pris 999,-
  4. HVITVIN 50 CL 6-PK
    HVITVIN 50 CL 6-PK
    Tilbudspris 499,50 Vanlig pris 999,-
  5. ALLROUND 56 CL 6-PK
    ALLROUND 56 CL 6-PK
    Tilbudspris 499,50 Vanlig pris 999,-

Begynn med en enkel og fruktig champagne og end opp med en mer kompleks variant.

For å virkelig kjenne på forskjellene, kan det være lurt å skjenke to glass om gangen. Smak først den ene og så den andre.

Her er et forslag til hvordan du kan gjennomføre smakingen:

Selve smakingen

Del 1

Smak en enkel cava (Spansk) og en enkel prosecco (Italia).
Prissegment: 100-150 kr per flaske. Spør på polet, så kan betjeningen hjelpe deg.

Spørsmål å stille seg når du smaker (ta gjerne notater). Diskuter og sammenlign resultater. Her er det ingen gale eller riktige svar:

  • Kjenner du kun syre eller også litt sødme mot slutten?
  • Kjenner du aroma av eple, pære, sukkertøy, syre, gummi eller gjær/brød?
  • Kjennes boblene store eller små i munnen?

Del 2

Smak en British sparkling wine (Storbritannia) og en «merkechampagne» (Frankrike).
Begge må være NV (non vintage, dvs at blandingen i vinen kommer fra flere årganger)
Prissegment: 350 kr-450 kr per flaske

Spørsmål å stille seg når du smaker (ta gjerne notater). Diskuter og sammenlign resultater. Her er det ingen gale eller riktige svar:

  • Kjenner du forskjell i syrenivå i vinene? Er den ene mer syrlig?
  • Kjenner du hint av grønn frukt (eple) eller gul frukt (gult eple, plomme, aprikos)?
  • Hvilken av vinene gir de mykeste, mest «kremete og skumaktige boblene?

Del 3

Del 3:

Blanc de blanc-champagne (laget på hvite druer) mot en Blanc de noir-champagne (laget av røde druer), begge fra Frankrike.
Prissegment: 350-400 kr per flaske

Spørsmål å stille seg når du smaker (ta gjerne notater). Diskuter og sammenlign resultater. Her er det ingen gale eller riktige svar:

  • Kjenner du forskjell i syrenivået? Er den ene mer syrlig enn den andre?
  • Kjenner du røde bær, rips, rødt eple. Hvt, salt stein, flint, sitron, fersken, grønt eple?
  • Hvilken av vinene gir de mykeste, mest «kremete og skumaktige boblene?

Til slutt...

Helt til sist er det en god idé å smake alle vinene mot hverandre. Hvilken liker du best? Kanskje du faktisk liker den billigste best, i så fall er dette glimrende for lommeboka! Det viktigste med en smaking er å finne ut hva du liker best og hva du har lyst til å drikke. Og husk, på en smaking er det selvfølgelig lov å spytte!

Tips

  • Kjøp to like viner. Dekanter den ene, ikke den andre. Kjenner du forskjell?
  • Skal du smake flere viner opp mot hverandre, er det viktig å alltid skylle munnen med vann mellom hver smaking.
  • En musserende av god kvalitet skal ikke kjennes som en Farris, med peprende, harde, store bobler. Det er verdt å merke seg at myke og små bobler anses som et kvalitetstegn.

Mattips til smakingen

Etter at smakingen er ferdig, kan det være smart å tilby gjestene dine en liten matbit. Har dere noe igken i glassene, prøv hvordan maten passer til de ulike vinene!

Enkel og god fingermat som egner seg ypperlig til musserende vin, kan være:

  • Spekeskinke
  • Faste, lagrede oster (Jarlsberg, Comté, Manchego, Østavind, Gryuère)
  • Oliven
  • Blini (bittesmå pannekaker) med røyrom eller russisk kaviar, rømme og gressløk
  • Godt brød med godt smør eller tapenade

 

Lykke til, og god smaking!

La deg inspirere!

© Porsgrunds Porselænsfabrik AS 2018