Unn deg en timeout

Hadeland Glassverk byr på kunst- og håndverkopplevelser i bøtter og spann. Og det er slett ikke bare glass det er snakk om.

Litt skjult, bortest, bakerst, rammet inn av trær, gress, pelargoniaer og teglstegn, finner du Galleriet. Klart et kunstgalleri hører hjemme her på Hadeland Glassverk! Med kunst og håndverk som selve hjertet i egen virksomhet, er Galleriet en naturlig forlengelse av dette.

 

"Med saksen som pensel "er tittelen på ustillingen som vises på Hadeland Glassverk i sommer. Foto: Sverre Jarild.

Med saksen som pensel

I sommer er det Karen Bit Vejles fantastiske historier møysommelig klippet i papir du har sjansen til oppleve. Det er jo nesten et lite under at vi i det hele tatt får muligheten, siden hun først begynte å stille ut etter at en kollega tilfeldigvis oppdaget arbeidene hennes gjemt under et gulvteppe i stua. Det var i 2007. Siden har kunsten hennes spredt seg gjennom Europa og hele veien til Kina i øst og USA i vest.

Psaligrafi betyr kunsten å tegne eller male med saks, og er herlig beskrivende for hva du har i vente. Ikke rart utstillingen har skapt publikumsrekord der den er blitt vist tidligere.

Karen Bit Vejle sine verk gir et muntert lite pusterom i hverdagen. Foto: Sverre Jarild
Karen Bit Vejle sine verk gir et muntert lite pusterom i hverdagen. Foto: Sverre Jarild

Verkene er vakre, intrikate og uhyre imponerende i seg selv ved første øyekast, – men oj, så mye mer! Ta deg tid til å sette deg ned foran verkene, sett på deg høretelefonene og hør Karen selv fortelle deg om kunstverket. Historiene løfter og endrer verket mens hun snakker. Og de er morsomme også!

Det er dessuten satt musikk til verkene du kan lytte til mens du studerer detaljene i psaligrafiene. Musikken, gjerne klassisk, setter stemningen og gir sansene dine enda mer å spille på.

Kjøp gjerne små ferdigklippede kunstverk, eller lag dine egne selv i klippeverkstedet. Foto: Sverre Jarild.
Kjøp små ferdigklippede kunstverk, eller lag dine egne selv i klippeverkstedet. Foto: Sverre Jarild.

Førstesortering av første klasse

Når vi først snakker om kunst og håndverk, er Glasshuset en funklende perle med bare det ypperste i hyllene. Her får førstesorteringen virkelig skinne.

På et bord står den nydelige fjærdekorerte vaseserien «Siccori» designet av Cathrine Knudsen. De vakre håndblåste og håndslipte lampekuplene døpt «Krystall-kule» henger tungt og stemningsskapende fra taket.

Her finner du de vakreste vinglass, men også lanterner, boller og vaser. Dette er ikke bare en butikk, dette er en utstilling av noe av det ypperste Hadeland Glassverk har å by på, og virkelig verdt et besøk.

Håndverk i ypperste klasse. Foto: Sverre Jarild.
Håndverk i ypperste klasse. "Krystall-kule" lages på bestilling. Foto: Sverre Jarild.

Pen porselen til pen pris

Rett ved siden av Glasshuset, finner du Porselenshuset. Porselenshuset byr også på førstesortering, men skiller seg fra Glasshuset ved at det er porselenet som dominerer hyllene. Her finner du et stort utvalg av Porsgrund Porselænsfabrik.

– Ekstra hyggelige er det jo at du alltid får 20 prosent fabrikkrabatt, sier butikkleder Anne Aalberg. – Og i tillegg kan det være kampanjer etter sesong, og da kan du få så mye som 40-50 prosent rabatt.

Men også besøkende fra fjern og nær pryder hyllene, som Ment fra Fåvang, Kähler fra Danmark og Rörstrand fra Sverige. Tekstiler fra finske Lapuan samt Ekelund og Karelen fra Sverige er også med på å løfte utvalget.

–Nytt i år er at vi har flere merkevarer. Det er spennende, og gir større variasjon for kundene våre, forteller Anne.

Improvisert på stedet av glassblåserne som jobber på Hadeland Glassverk, - og noe av det mest populære på Fabrikkutsalget. Foto: Sverre Jarild.
Improvisert på stedet av glassblåserne som jobber på Hadeland Glassverk, og noe av det mest populære på Fabrikkutsalget. Foto: Sverre Jarild.

Fabrikkutsalget

Ved siden av Porselenshuset ligger Fabrikkutsalget. Det er rett og slett lagersalget på Hadeland Glassverk. Her står det tett i tett med serviser, vaser og glass, og utvalget er stort.

– Hos oss finner du egne varer til reduserte priser, forteller butikkleder Siv von Schack.

Fabrikkutsalget er kanskje mest kjent for sin sterkt rabatterte annensortering. – Vi har også en del førstesortering til salgspriser, men det er mest annensortering med små skjønnhetsfeil, som en liten boble eller et fargeavvik, sier hun og peker på en nesten usynlig boble i en vase.

Noen av produktene i butikken er laget spesielt for turistene, som dekorative glassepler og glassblomster. – Men det vi selger aller mest av er de unike produktene som glassblåserne selv har laget, avslører Siv.